Mistä vakuuttava puhe koostuu?

Vakuuttava puhe on 38% äänenkäyttöä. Aikaisemmassa blogitekstissä kerroin Albert Mehrabianin tutkimuksesta, missä 38% vakuuttavuudesta on äänenkäyttöä. Tässä blogissa avaan enemmän mistä tuo 38% oikein koostuu ja miten sinä pystyt vaikuttamaan kuulijaasi muuttamalla ja muokkaamalla puhettasi.

Kuulijaan voidaan vaikuttaa joko auditiivisesti eli kuulemamme perusteella tai visuaalisesti eli näkemämme perusteella. Auditiiviseen esiintymiseen kuuluu puhenopeus, äänenvoimakkuus, sävelkorkeus, tonaalisuus sekä tauotus ja täytesanat. Vaikuttava persoona –esiintymisvalmennuksessa pureudutaan muun muassa näihin kaikkiin osa-alueisiin. Tässä postauksessa saat kuitenkin lyhyen johdatuksen aiheeseen.

Puhenopeudella flowtila haltuun

Puhenopeudella voidaan tehostaa puhujan tai esiintyjän tunnetilan tartuttamista yleisöön. Puhenopeudessa oleellisinta on sanojen soljuminen yhteen. Hyvä puhuja välttää sanojen töksähtelyä ja pyrkiä saavuttamaan puheessa flowtilan. Kun eräänlainen flowtila on saavutettu puhe tai kerrottu tarina on huomattavasti vakuuttavampaa kuulijalle.

Äänenvoimakkuuden muuttaminen on muutakin kuin huutamista

Äänenvoimakkuutta muuttamalla voidaan esiintymiseen tai puheeseen tuoda tunnetta, ja sitä kautta korostaa omaa sanomaa. Äänenvoimakkuudessa löytyy kaksi ääripäätä; kuiskaus ja huuto. Hyödyntämällä näitä ääripäitä ja kaikkea niiden välillä pystyt tuomaan puheeseesi kokonaan uuden ulottuvuuden.

Bonusvinkkinä: Jos puhut yleisölle ja menetät otteen yleisöstä tai kuulijoiden keskittyminen herpaantuu, pidä tauko ja kuiskaa seuraava lause tai ajatus. Näin lunastat sata varmasti kuulijoiden huomion ja mielenkiinnon takaisin juuri siihen mitä äsken sanoit.

Muuttamalla sävelkorkeutta et menetä otetta kuulijasta

Muuttamalla sävelkorkeutta pidät kuulijan mielenkiinnon kertomassasi tarinassa tai asiassa. Esimerkiksi tarinan kerronnassa voit tehostaa henkilöjen vuoropuhelua muuttamalla sävelkorkeutta aina toisen henkilön kohdalla. Näin luot tarinasta mielenkiintoisemman ja helposti seurattavan kuulijalle.

Sävelkorkeuden vaihteluita voi harjoitella niin kuin mitä tahansa esiintymisen tai puhumisen osa-aluetta ja tällä tavoin kehittyä paremmaksi esiintyjäksi ja puhujaksi.

Tunnetta peliin tonaalisuuden kautta

Musiikissa tonaalisuus perustuu sävelten välisiin hierarkkisiin suhteisiin ja tonaaliseen keskukseen. Puheessa ja esiintymisessä olen määritellyt tonaalisuuden puheen tai sanoman tuntemisena eli eräänlaisena tunnetilana. Kun tunnetilan saa välitettyä kuulijalle, saadaan myös heidät tuntemaan haluttu asia. Tämä pätee kaikkiin, jotka haluavat vaikuttaa kuulijaansa. Esimerkkinä vaikka esimies, joka haluaa vaikuttaa työntekijöihinsä tai aviomies, joka haluaa vaikuttaa puolisoonsa.

Älä pelkää taukoja, mutta vältä täytesanoja

Tauot puheessa vaikuttavat kuulijaan alitajuntaisesti. Vakuuttava puhuja viestii oman asiansa rauhallisesti ja tehostaa sitä pitämällä taukoja. Kun puhuja pitää taukoja, yleisö kokee tämän itsevarmana ja asiantuntevana.

”Vau, toi kaveri tietää varmasti mistä puhuu, kun se esittää asian noin rauhallisesti ja sillä on pokkaa pitää taukoja lavalla.”

Pitämällä taukoja puheessa, luot automaattisesti korkeampaa auktoriteettia. Taukojen avulla pääset myös helposti eroon täytesanoista. Täytesanat tuovat esiintymiseen lisää täytettä, mutta niiden sisältö on täysin olematon. Täytesanoja käytetään useimmiten silloin, kun esiintyjä pitää ajatustaukoja ja koittaa täyttää tämä tauon sopertamalla jotain ääntä. Täytesanat vaihtelevat aina puhuja kohtaisesti, mutta yleisiä täytesanoja ovat ”Ööö, aa, tota noin”. Nämä sanat puheessa antaa kuulijalla epävarman kuvan puhujasta.

Vakuuttava puhe -  Miten vakuutan puhujana?

Vakuuttava puhe – Miten vakuutan puhujana?

Kaipaatko apua esiintymiseen? Haluatko vakuuttaa kuulijasi? Vaikuttava viestintä -esiintymiskoulutuksessa saat käytännön vinkkejä ja työkaluja oman esiintymisesi ja puheesi tueksi. Kurssilla pääset tekemään käytännön harjoituksia joiden avulla kehityt esiintyjänä ja puhujana seuraavalle tasolle. Suosittelen tilaamaan Vaikuttava viestintä -esiintymiskoulutuksen, jos haluat vakuuttaa kuulijasi.

–Marko Poskiparta

Marko@markoposkiparta.fi – 040 832 1333

#kommunikaatio #puhuja #esiintyminen #vaikuttavapersoona #esiintymisvalmennus #valmennus #valmentaja #esiintymistaito #esitystaito #esiintymisvideo #johtaja #johtajuus #vaikuttaja #esiintyjä #markoposkiparta #poskiparta #paremmaksiesiintyjäksi #esiintymiskoulutus #auditiivinenesiintyminen #äänenvoimakkuus #tauotus #täytesanat #sävelkorkeus #tonaalisuus #puhenopeus

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart