Mitä tehdä käsillä ? Mehrabian 7-38-55

Mitä käsillä tulisi tehdä puheen, pitchauksen tai esiintymisen aikana?

Mitä tehdä käsillä puheen aikana?

Kun haluamme vaikuttaa kuulijaan se tapahtuu kahdella tavalla: visuaalisesti eli näkemämme perusteella ja auditiivisesti eli kuulemamme perusteella. Albert Mehrabian teki aiheen tiimoilta tutkimuksen, missä hän jakoi viestin kokonaisvaikutuksen kolmeen osaan: 7% vaikuttavuudesta on sanallista, 38% auditiivista (Puhenopeus, äänenvoimakkuus, sävelkorkeus, tonaalisuus ja tauotus) ja loput 55% on sanatonta eli visuaalista (Ryhti, käsien eleet, ilmeet kasvoilla, liike ja katse kontakti). Mehrabian tekemän tutkimuksen perusteella sanomalla on hyvin pieni merkitys, jos sanoma osataan esittää vaikuttavasti kuulijalle.

Etenkin Suomessa olen pannut merkille, kuinka vähän hyödynnämme käsiä ja kehonkieltä puhuessamme. Ongelma saattaa olla siinä, ettei valtaosa tiedä mitä käsillä tulisi tehdä puheen aikana. Onneksi ammattipuhujat ovat selättäneet tämän ongelman, sillä heidän käsien ja kehonkielen hyödyntäminen puheen tukena tulee automaatiolla.

Language Within Language: Immediacy, a Channel in Verbal Communication - Morton Wiener, Albert Mehrabia
Language Within Language: Immediacy, a Channel in Verbal Communication – Morton Wiener, Albert Mehrabia

Missä käsiä tulisi pitää ja mitä käsillä pitäisi tehdä puheen tai esiintymisen aikana?

Kun puhumme yleisön edessä, moni meistä kamppailee omien käsien kanssa: Mitä käsillä tulisi oikein tehdä? Vastaus on melko yksinkertainen: Käytä käsiäsi puheesi tukena, näin saat tuettua sanomaasi kehonkielellä ja käsillä. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta miten käytännössä? Alla olevasta videosta näet muutaman esimerkin, miten pystyt tukemaan sanomaasi käsillä. Jos spontaani käsien hyödyntäminen puheessa tuntuu haastavalta, voit korostaa sanomaasi laskemalla ”Toimintasuunnitelman ensimmäinen asia…” ja samalla näytät järjestyslukua sormilla. Voit myös osoittaa yleisöön, jos puhuttelet heitä esimerkin omaisesti. Tätä on hankala purkaa tekstiin, joten alla olevassa videossa on muutama esimerkki aiheesta.

Videolla näet kaksi esimerkkiä kehonkielen hyödyntämisestä

Muista: Älä näytä käsillä mitä sattuu, vaan käytä käsiä ainoastaan tukemaan puhuttua asiaa. Teet sanomastasi epäselvän, jos puhut toista asiaa ja samalla näytät käsilläsi mitä sattuu. Jos taas esittelet tuotetta yleisölle tai kuulijoille, nosta tuote pääsi korkeudelle sen viereen: näin kaikki näkevät kasvosi ja tuotteen, tällöin yleisön huomio kohdistuu haluttuun tuotteeseen.

Mitä käsillä tulisi tehdä puheen aikana?
Vastaus on yksinkertainen: Käytä käsiä sanomasi tukena.

Tässä todellinen tyylinäyte Dananjaya Hettiarachchin vuoden 2014 puheesta. Kiinnitä huomiota miten Dananjaya käyttää käsiään.

World Champion Of Public Speaking 2014 voittanut puhe Dananjaya Hettiarachchilta

Kertauksena: Hyödynnä kehonkieltä puheen tukena

  • Sanoma on vain 7% vaikuttavasta viestinnästä, loput 93% on visuaalista ja auditiivista.
  • Käytä käsiäsi puheesi tai esityksesi tukena, jos kerrot toimintasuunnitelman hyviä ja huonoja puolia, voit käsillä näyttämällä selventää visuaalisesti positiiviset asiat vasemmalle ja negatiiviset asiat oikealle.
  • Jos esittelet tuotetta yleisön edessä, nosta tuote pääsi korkeudelle. Näin suuntaan kuulijoiden huomion tuotteeseen ja kaikki näkevät halutun tuotteen.
  • Älä näytä käsillä mitä sattuu, vaan tue sanomaasi käsillä.

Tiedän, että haluat oppia vakuuttamaan ja hurmaamaan kuulijasi omalla puheellasi, siksi olen rakentanut Vaikuttava viestintä -esiintymiskoulutuksen juuri sinulle. Kurssilla opit hyödyntämään kehonkieltä ja puhetta sanomasi tukena. Tutustu kurssiin ja liity vaikuttavien puhujien joukkoon esiintymiskoulutus.

–Marko Poskiparta

Lähteet: Language Within Language: Immediacy, a Channel in Verbal Communication – Morton Wiener & Albert Mehrabian

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *