Esiintymisjännitys

Esiintymisjännitys – ja miten hallita jännitystä?

Esiintymisjännitys on yleistä, mutta onneksi siitä on mahdollista päästä eroon – tai ainakin sitä on mahdollista oppia hallitsemaan. Tässä kirjoituksessa käyn läpi pintaraapaisun siitä mitä esiintymisjännitys oikein on, mitkä ovat esiintymisjännityksen yleisimpiä oireita, miten pystyt hallitsemaan ja laskemaan esiintymisjännityksesi tasoa ja mitkä ovat yleisimpiä esiintymisjännityksen oireita.

Yleisimmin esiintymisjännitys koetaan korkeana vireystilana, korkea vireystila saattaa taas ilmetä mm. hikoiluna, ylimääräisenä höpötyksenä eli turhina täytesanoina tai lauseina, jumittavana ajatuksena tai vaihtoehtoisesti niin päin, että päässä pyörii liikaa ajatuksia yhdenaikaisesti. Toinen vähintäänkin yhtä yleinen ajatus esiintymisjännityksen taustalla on epävarmuus huomion keskipisteenä olemisena tai pelko epäonnistumisesta:

 • ”Mitä jos mokaan?”
 • ”Apua kaikki tuijottaa mua?”
 • ”Mitä jos en saa sanaa suustani?

Tähän epävarmuuden selättämiseen yksinkertainen vinkki on kääntää ajatus esiintymisestä omassa päässä positiiviseksi tai vähemmän paineita aiheuttavaksi. Sinun ei tarvitse ajatella esiintymistä esiintymisenä, vaan voit kääntää sen mielessäsi positiiviseksi esimerkiksi näin:

”Olen menossa esiintymään” -> ”Olen menossa juttelemaan ihmisille”

”Olen menossa esiintymään” -> ”Olen menossa auttamaan ja jakamaan tietoa ihmisille”

Tässä Vaikuttava viestintä -verkkovalmennuksen esiintymisjännitys moduulin intro.

Esiintymisjännityksen fokus

Esiintymisjännityksessä fokus on usein itsessä, jolloin huomio kiinnittyy jännityksestä aiheutuviin ”oireisiin”. Ennen esiintymistä kannattaa kuvitella itsensä esiintymistilanteeseen ja miettiä mihin keskityt esiintymisessä – missä sinun fokuksesi on? Onko se itsessäsi, yleisössä vai itse asiassa? Fokusta voi oppia esiintymiskoulutuksen avulla muuttamaan ja siirtämään oikeisiin kohteisiin. Vaikuttava viestintä -esiintymisvalmennuksessa pureudumme psykologi ja NLP-valmentaja Marjukka Kallion kanssa mm. tähän aiheeseen syvemmin.

Esiintymisjännityksen lieventämisen kannalta tärkeää on myös sisäinen puhe, eli se mitä kerrot itsellesi esiintymisestä. Ajatukset vaikuttavat suoraan kehoosi ja se kokemiisi tunnetiloihin. Tiedostamalla, miten ajatuksesi vaikuttavat itseesi pystyt paremmin kontrolloimaan sisäistä puhettasi esiintyessäsi.

Kehonasento vaikuttaa mieleesi

Sama toimii myös toisin päin, nimittäin kehosi vaikuttaa mieleesi. Esimerkiksi huono ryhti vaikuttaa negatiivisesti ajatuksiisi, kun taas ryhdikäs asento auttaa nostamaan itsevarmuuttasi esiintyjänä. Tässä vinkki miten saat mielesi vireäksi ja olemuksesi hohkaamaan rentoutta ennen esiintymistä:

Reipas kävely ennen puheen tai esiintymisen aloittamista nostaa energiatasoasi ja samalla virittää mielesi kirkkaammaksi. Oma mantrani juuri ennen yleisön eteen astumista on lyhyt noin 20-30 sekunnin varjonyrkkeily samalla kuuntelen lemppari fiilistelybiisini eli ”Limb Bizkit – Break Stuff”. Tällä saan satavarmasti hyvän energisen fiiliksen juuri ennen lavalle nousemista.

Oma voimabiisini minkä kuuntelen lähes aina ennen lavalle astumista. Toimii joka kerta!

Jos taas koet, että vireystilasi on valmiiksi liian korkealla, kokeile keskittyä hengittämiseen. Rauhallisen hengittämisen ja hengitysharjoituksen avulla tasaat vireystilasi alemmas. Yksi hyvä tapa tähän on 4-7-8 -hengitystekniikka. Käytännössä siis hengität sisään 4 sekunnin ajan, pidätät hengitystä 7 sekuntia ja hengität ulos 8 sekunnin ajan. Toista tämä hengitys sykli 8-12 kertaa. Tämä on erittäin vahva hengitysharjoitus, jonka avulla taatusti saat tasattua vireystilasi.

Viisi vinkkiä, joiden avulla pääset eroon esiintymisjännityksestä:

 1. Valmistaudu esiintymiseesi huolella; Harjoittele, harjoittele ja harjoittele.
 2. Mieti missä fokuksesi on esiintymisen tai puheen aikana. Onko se itsessäsi, yleisössä vai jossain aivan muualla?
 3. Mitä nimeä käytät esiintymisestä? Auttaisiko jos vaihdat tämän nimityksen toiseen? Esimerkiksi näin: ”Olen menossa esiintymään” -> ”Olen menossa juttelemaan ihmisille”
 4. Pohdi omaa sisäistä puhettasi, mitä sanot itsellesi? Tsemppaatko itseäsi vai lyttäätkö oman puheesi tai esityksesi heti telineissä?
 5. Mieti esiintymisasentoasi, mistä asennosta saat hyvää energiaa ja itsevarmuutta kuulijasi edessä?

Esiintymisjännitys TLDR;

 • Yleensä esiintymisjännitys koetaan korkeana vireystilana.
 • Korkean vireystilan ”oireita” ovat mm. kämmenten ja kainaloiden hikoilu, ylimääräinen höpötys, jännityksen tunne vatsassa (perhosia vatsassa), osalla ihmisistä voi tulla liikaa ajatuksia ja osalla taas ajatus ei kulje ollenkaan.
 • Esiintymisjännityksessä fokus on usein itsessä ja tämän seurauksena huomio kiinnittyy jännityksestä aiheutuviin ”oireisiin”.
 • Reipas kävely ennen kuulijan eteen nousemista nostaa energiatasosi ja tasaa mielesi.
 • Jos vireystilasi on liian korkea, kokeile 4-7-8 hengitysharjoitusta.

Esiintymisjännitys on aihe mistä voisi kirjoittaa kokonaisen kirjan, tämä kirjoitus oli pelkkä pintaraapaisu siitä kaikesta mistä esiintymisjännitys oikeasti koostuu. Tekniikoita esiintymisjännityksen hallintaan on monia, opetan niitä verkkovalmennuksessani ”Vaikuttava viestintä -esiintymisvalmennus”, jonka löydät tästä.

Marko Poskiparta

Ammattiesiintyjä ja esiintymisvalmentaja

040 832 1333 marko@markoposkiparta.fi

#esiintymisjännitys #kommunikaatio #puhuja #esiintyminen #vaikuttavapersoona #esiintymisvalmennus #valmennus #valmentaja #esiintymistaito #esitystaito #esiintymisvideo  #vaikuttaja #esiintyjä #markoposkiparta #taikuri #mentalisti #taikuriposkiparta #poskiparta #paremmaksiesiintyjäksi #esiintymiskoulutus #ankkurointi #ankkurointimenetelmä #esiintymisasento #voima-asento #kehonasento #fokus #sisäinenpuhe #audatiivinen #visuaalinen #kinesteettinen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart